вторник, 5 ноября 2013 г.

Плавання

Заняття плаванням з грудними дітьми стають в останні роки все більш популярними. І справа тут аж ніяк не в моді. Це прекрасний засіб профілактики захворювань , зміцнення здоров'я та загартовування цінно ще й тим , що його можна використовувати буквально з перших днів життя дитини , в той час , коли загальний масаж і гімнастика ще не застосовуються.

Оскільки внутрішньоутробний розвиток плода протікає у водному середовищі , вроджені плавальні рефлекси не зникають у дитини в перші місяці життя. У цей час його легко навчити плавати. А якщо заняття продовжити протягом двох років , то можна бути впевненим , що цей навик збережеться у вашого сина або дочки на все життя.

Досвід показує , що раннє навчання плаванню сприяє гармонійному розвитку малюка , позитивно впливає на всі системи його організму: розвиває дихання , покращує кровообіг , зміцнює опорно - руховий апарат , сприятливо діє на центральну нервову систему і т. д.

Грудні діти , з якими займаються плаванням , рідше хворіють респіраторними захворюваннями , стають спокійнішими , краще сплять .

Починати заняття можна на десятий - п'ятнадцятий день після появи немовляти на світло. Зрозуміло перед цим треба проконсультуватися з лікарем, що спостерігає вашої дитини. І якщо немає протипоказань ( незагоєні пупкова ранка , інфекційні ураження шкіри , слизових оболонок та інші захворювання ) , то не відкладайте навчання малюка плаванню на майбутнє. Чим раніше ви почнете , тим краще.

Заняття плаванням можна проводити у звичайній домашній ванні . Якщо її немає , то невеликий басейн- ванну можна сконструювати з дерева , цегли , нержавіючої сталі ( довжина 2 м , ширина 1 м , глибина 80 см). Багато батьків роблять саме так , і ванна служить дитині до 6-7 років.

Перш ніж наповнювати ванну , її необхідно вичистити -яким миючим засобом і помити гарячою водою. Тільки в ідеально чисту ванну можна опускати новонародженого. Незалежно від того , з якого віку ви починаєте займатися з дитиною плаванням , температура води при перших заняттях повинна бути не нижче 36,5 ° , а час перебування у воді не більше 10-15 хвилин. Якщо заняття через хворобу дитини або з якихось інших причин були на деякий час перервані , то після перерви їх також треба починати при початковій температурі води і початкової тривалості .

Навчання плаванню немовлят можна проводити 3-4 рази на тиждень , краще всього за два годування до нічного сну . Збудливим дітям рекомендується плавати вдень . Якщо ви регулярно проводите ці заняття , то купати дитину з милом потрібно 1-2 рази на місяць (відразу після плавання ) , оскільки плавання в чистій воді саме по собі відмінна гігієнічна процедура.

Перші сеанси навчання плаванню немовляти необхідно провести під наглядом і за допомогою фахівця з лікувальної фізкультури з дитячої поліклініки . Адже по невміння і необережність батьків немовля може поринути з головою на вдиху і захлинутися. Тут потрібно гранична увага і зібраність .

Оскільки головка у новонародженого занадто важка по відношенню до інших частин тіла , то її потрібно обов'язково підтримувати. Під час перших занять повільно занурюйте дитини у воду в положенні на спині , починаючи з ніжок. Після цього починайте просувати його у воді в різні боки, намагаючись , щоб він рефлекторно відштовхувався ногами від країв ванни. При плаванні на грудях підтримуйте підборіддя малюка , щоб вода не потрапила йому в рот.

Коли дитина почне робити гребкові руху , то його можна підтримувати вже однією рукою , а потім і зовсім відмовитися від ручної підтримки. Для того щоб голівка перебувала над поверхнею води , прикріплюйте до чепчик пінопластові поплавці .

З місячного віку , якщо все йде добре , починайте тренування затримки дихання . Підтримуючи руками голівку дитини , занурюйте її у воду (до рівня носа) на 4-10 секунд.

Наступний етап - самостійне плавання . До нього можна приступати , коли дитина опанує навичками затримки дихання при зануренні рота і носа під воду і буде вміти гребти руками. На рис. 1 показані основні прийоми занурення у воду і підтримки грудного немовляти.

Рис . 1


Головний принцип занять - поступовість .

Час перебування дитини у ванні можна збільшувати тільки через місяць після початку навчання плаванню , і то не більше ніж на 5 хвилин. Через наступний місяць ще на 5 хвилин і так далі. В результаті , поступово збільшуючи тривалість занять , однорічна дитина зможе перебувати у ванні більше години. Температуру води також знижуйте дуже обережно і поступово - з 36,5 ° ( по 0,5 ° кожен місяць) до 30,5 °. З однорічного віку при регулярних заняттях можна знижувати температуру по 1 ° кожен місяць.

Але це загальні рекомендації. Батьки насамперед повинні орієнтуватися на стан , настрій своєї дитини , його бажання перебувати у воді. Стійке мімічне невдоволення - сигнал для закінчення процедури. Не можна займатися з сумували немовлям ! Якщо відчуєте , що дитина втомилася , дайте йому відпочити хвилину - дві. Бачите , що він не схильний продовжувати заняття після перерви , виймайте його з води , навіть якщо він пробув у ванні набагато менше розрахункового часу. Дитина повинна отримувати задоволення від плавання , тільки за цієї умови заняття дійсно принесуть користь.

Слід застерегти батьків , які займалися з дитиною плаванням протягом першого року життя. Заняття треба обов'язково продовжувати , оскільки у дитини вже виробилася потреба в активних рухах , апетит у нього зріс у зв'язку з додатковими енерговитратами . Справа в тому , що набір дітей у секції плавання проводиться тільки з шести років , а до цього часу умов для занять практично немає. Необхідно компенсувати дефіцит фізичного навантаження , замінивши плавання яким-небудь іншим видом рухової активності . В іншому випадку малюк почне різко набирати вагу , що згодом загрожує ожирінням.

Комментариев нет:

Отправить комментарий