среда, 6 ноября 2013 г.

Плавання

Плавання займає особливе місце серед масових видів спорту , що використовуються з оздоровчою метою . Це пояснюється його важливим прикладним значенням і рядом особливостей впливу на організм.

Фізичні властивості водного середовища , зокрема щільність води , роблять специфічний вплив на функції кровообігу , дихання , шкірні рецептори і т. д. При зануренні людини у воду витісняється об'єм води , рівний вазі тіла , у зв'язку з чим полегшується утримання його в горизонтальному положенні. Серцю не доводиться долати гідростатичний тиск крові , відсутня статичне напруження м'язів. Глибоке дихання і тиск води на венозні судини полегшують його роботу , що особливо важливо для дітей з ослабленим здоров'ям. Разом з тим дихальний апарат працює активніше , так як при вдиху і видиху доводиться долати опір води. Це сприяє зміцненню дихального апарату . Плавання гартує , тренує вестибулярний апарат . У силу підвищеної тепловіддачі і великої теплопровідності води витрата енергії у воді в 3-4 рази більше , ніж при ходьбі з такою ж швидкістю.

На жаль , сьогодні далеко не всі дитячі сади і школи мають можливостями регулярно проводити з дітьми заняття з плавання . Записати дитину в групу оздоровчого плавання при якому-небудь з міських басейнів теж не завжди просто. Тому батьки повинні самі займатися з дитиною плаванням - і під час відпустки на березі моря або річки , і відвідуючи разом з ним басейн .

У попередньому розділі розповідалося , як привчити дошкільника до купаниям в морі або річці . Якщо ви не зробили цього , поки дитина була маленьким , то , приступаючи до навчання плаванню 7-9 -річного школяра , скористайтеся тими ж рекомендаціями (щодо температури повітря та води , початкового часу перебування у воді і т. д.).

Дітям цього віку вже легше пояснити , що вміння плавати знадобиться в житті , а регулярні заняття допоможуть вирости здоровими і витривалими . Проте діти залишаються дітьми , і дитина буде вчитися плавати з великим ентузіазмом , якщо ви зацікавите його цікавими розповідями на цю тему , викличете бажання стати хорошим плавцем і, звичайно , будете заохочувати його маленькі успіхи . Важливу роль відіграє особистий приклад - адже в першу чергу діти прагнуть наслідувати батьків .

Після того як дитина освоїться у воді , приступайте до розвитку плавальних навичок. Наведені нижче Вправи (їх треба виконувати на суші і у воді ) допоможуть оволодіти азами плавання брасом і кролем. Перед цим навчіть дитину спливати і лежати на воді на спині і на грудях. Перш ніж пробувати зробити " поплавок" у воді , дитина повинна потренуватися на суші. Для цього треба стоячи зробити повний вдих , присісти , щільно згрупуватися , обхопивши руками коліна і нахиливши до них голову. Потім те ж саме повторити у воді 5-6 разів. Як правило , дітям дуже подобається ця вправа і вони охоче його виконують.

Навчити дитину триматися на поверхні води можна за допомогою пенопластовой дошки або гумового круга . Дошку треба злегка притиснути руками до живота , нахилитися вперед , лягти у воду обличчям вниз , ноги витягнути і плавно підняти до самої поверхні. Полежати у воді 5-7 секунд. Після цього підняти голову , вийняти дошку з-під живота і встати на дно . Вправу слід повторити кілька разів.

Лежати на воді на спині можна навчитися також за допомогою пенопластовой дошки. Треба злегка притиснути дошку до попереку руками і трохи присісти. Потім , плавно відхиляючи тулуб назад , покласти голову потилицею на воду , відштовхнутися від дна і лягти на спину. Ноги випрямити , підняти до самої поверхні води. Після того як дитина успішно виконав кілька разів цю вправу , запропонуйте йому полежати на спині без пенопластовой дошки. Для підстраховки можете підтримувати його рукою під потилицю . Слідкуйте за тим , щоб він тримав тулуб прямо .

Обов'язково покажіть дитині , як ви самі робите ці вправи . Наочний приклад - вірний помічник у будь-якому навчальному процесі .

Щоб заняття у воді не були одноманітними , Перемежовувати їх іграми (наприклад , з м'ячем ) . Якщо поблизу купаються інші діти , вони теж охоче візьмуть участь у грі. Підкидаючи , ловлячи м'яч і бігаючи за ним , дитина , сам того не підозрюючи , виконує дуже корисна вправа . Долаючи в русі опір води , він зміцнює м'язи ніг , починає звично відчувати себе у воді . Треба тільки стежити за тим , щоб діти не заходили на глибоке місце ( вода повинна бути не вище грудей ) , інакше дитина в гонитві за відскочив м'ячем може несподівано опинитися під водою і захлинутися.

Привертає хлопців гра " Буксир " (лежачи на грудях або на спині). Вам у цій ситуації пропонується роль " буксира" , який тягне за собою виструнчившись дитини. Для гри можна використовувати шнур , один кінець якого у вас в руці , а інший тримає малюк. Якщо ні шнура , то тягніть свій " вантаж" , просто зчепившись з ним руками. Добре , коли дітей двоє , тоді вони будуть грати в " буксир" самі , по черзі міняючись місцями.

З успіхом застосовують для занять у воді гімнастичний обруч. Поставте його на дно на невеликій глибині ; притримуючи рукою , запропонуйте дитині пірнути , пройти крізь цей підводний " тунель" і виринути з іншого боку.

Гра в " ловців перлів " однаково цікава як для дошкільнят і молодших школярів , так і для старших дітей . Її можна ускладнювати в міру набуття навичок плавання . Спочатку " перлинні раковини " ( різні невеликі предмети) розкидають на глибині по пояс дитини , потім поступово збільшують глибину і маршрут пошуку . Пірнаючи за предметами , що лежать на дні , діти тренуються в затримці дихання . Гра стане цікавіше , якщо надіти підводну маску або окуляри .

Перед заняттями у воді корисно виконати розминку (15-30 хвилин) на березі . Починають її з ходьби і бігу по колу. Потім слідують підготовчі фізичні вправи і вправи, що імітують елементи техніки плавання. Останньою вправою слід приділити особливу увагу . Перш ніж виконувати їх у воді , дитина повинна розучити і освоїти всі рухи на суші.

У ті дні , коли вода надто прохолодна , доцільно всі заняття провести на березі , а в перервах дозволити дитині увійти у воду по коліно і , набравши води в долоні , обполоснути обличчя , плечі , спину і груди. Після цього на березі треба енергійно розтерти тіло рушником.
Вправи для розминки на суші

1 . Ходьба і біг в спокійному темпі протягом хвилини. Перейти на крок , з глибоким вдихом підняти руки вгору і опустити вниз з повним видихом (6-8 разів).

2 . Стоячи ноги нарізно , одну руку , підняти вгору , іншу опустити вниз. Виконати кругові рухи вперед одночасно обома руками (8-10 разів). Потім повторити вправу , виконуючи кругові рухи руками назад .

3 . Сісти на пісок ( дрібну гальку ) , зігнути ноги в колінах і спертися руками ззаду. Підняти таз якомога вище і пересуватися в такому положенні вперед , Назад , вліво , вправо (немов краб ) .

4 . Стоячи , тримати на долоні зігнутої перед собою руки легкий предмет (лист, пір'їнка ) . Широко відкривши рот , швидко зробити повний вдих , потім піднести долоню до обличчя і енергійно видихнути повітря через щільно зімкнуті губи , намагаючись здути предмет ( 4-5 разів).

5 . Стоячи ноги разом , руки на поясі. Виконувати нахили вперед і назад (по 4-5 разів).

6 . Стоячи , підняти руки вгору і з'єднати кисті над головою. Піднятися на шкарпетки , потягнутися вгору , напружитися , потім розслабитися , опустити руки й опуститися на всю стопу (3-4 рази) .

7 . Стоячи , руки вздовж тулуба . Зробити полупрісед , потім вистрибнути вгору , піднявши руки вгору і витягнувшись як стріла . М'яко приземлитися на шкарпетки (4-5 разів).
Підготовчі вправи при навчанні плаванню брасом

1 . Присідання з положенням стоп як при плаванні брасом. Встати боком до дерева ( стіні ) , спертися про нього однією рукою , ноги на ширині плечей , шкарпетки розгорнуті в сторони до відмови. Присідати , не відриваючи п'ять від землі і зберігаючи вертикальне положення тіла (4-5 разів).

2 . Рухи ногами як при плаванні брасом на спині (можна виконувати також у воді на мілкому місці ) . Сісти на лаву , спертися ззаду руками і витягнути зімкнуті ноги . Згинаючи ноги і розводячи коліна в сторони , підтягти п'яти до сідниць , а потім швидко розгорнути стопи шкарпетками в сторони і різко випрямити ноги , як би відштовхнувшись від води (10-12 разів).

3 . Лежачи на спині ( на піску або у воді на мілкому місці ) виконати одночасно з " жаб'ячими " рухами ніг короткі гребки обома руками. Гребки робити долонями і передпліччя близько стегон , приблизно так само , як при плаванні полегшеним кролем на спині (10-12 разів).

4 . Лежачи на животі , впертися руками в дно на дрібному місці (або триматися за поручень в басейні ) і виконувати ногами одночасні симетричні руху: підтягти п'яти до сідниць , плавно згинаючи ноги і трохи розводячи коліна в сторони , потім , розгорнувши шкарпетки в сторони , різко відштовхнутися стопами від води. Коли ноги випростовується , розслабити їх. Слідкувати за тим , щоб п'яти рухалися у самої поверхні води (10-12 разів).

5 . Стоячи ( на суші або по пояс у воді) , виконувати рухи руками , як при плаванні брасом на грудях. Підняти руки вгору , розвести їх в сторони і трохи вниз , повернувши кисті долонями назовні. Потім , трохи зігнувши руки в ліктях , енергійно направити їх вперед долонями всередину і знову підняти вгору. Рухи рук повинні бути плавними і округлими ( намагатися накреслити в повітрі два квіткових пелюстки) (10-12 разів).

6 . Стоячи ноги на ширині плечей ( на суші або в воді) , погоджувати дихання з рухами рук. Вдих виконувати в кінці гребка руками , коли лікті зближуються внизу під підборіддям ; поступовий видих - під час виконання гребка (10-12 разів).

7 . Лежачи у воді на грудях , упершись однією рукою в дно (або тримаючись за поручень в басейні) , виконувати іншою рукою гребкові руху в поєднанні з рухами ніг. Рухи руками (5-6 разів кожною рукою) і ногами повинні слідувати один за одним. Коли рука робить гребок , ноги витягнуті ; на завершенні гребка рукою , коли вона майже повністю витягнута вперед , виконати рух ногами.
Підготовчі вправи при навчанні плаванню кролем

1 . Сидячи , спираючись руками ззаду на передпліччя , випрямленими ногами виконувати рухи, що нагадують руху при плаванні кролем. Прямі ноги вільно і без напруги по черзі піднімати і опускати (ноги рухаються назустріч один одному) .

2 . Лежачи на животі , упершись руками в дно на дрібному місці (або тримаючись за поручень в басейні) , підняти тулуб і ноги до поверхні води. Зробити вдих і , опустивши обличчя у воду , затримати дихання ( порахувати до 5). Повернутися у вихідне положення. Вправу можна виконувати , чергуючи затримку дихання з видихом у воду.

3 . Стоячи , нахилитися вперед , спертися лівої ( правої) рукою об коліно , праву (ліву ) руку витягнути вперед. Виконувати по черзі правою і лівою рукою руху , як при плаванні кролем на грудях.

4 . Стоячи , ноги на ширині плечей , руками спертися об коліна , особа ( щокою ) покласти на воду. Чергувати вдихи і видихи у воду з поворотом голови ( відкрити рот , зробити вдих , повернути голову , опустити обличчя у воду , зробити видих ) (10-12 разів).

5 . Стоячи , ноги на ширині плечей. Погоджувати дихання з Рухами рук. Нахилитися вперед , одна рука витягнута вперед , інша знаходиться ззаду у стегна. Повернути голову в бік що знаходиться ззаду руки , подивитися на неї , зробити вдих і почати рухи руками , як при плаванні кролем , виконуючи одночасно видих.

6 . Лежачи , однією рукою упершись в дно (або тримаючись за поручень в басейні ), інший виконувати гребкові руху в поєднанні з рухами ніг , а також вдихом і видихом .

7 . Стоячи , руки трохи розвести вперед - в сторони і повернути кисті долонями тому. Залишаючи лікті на місці , проробити кистями і передпліччями руху у формі невеликих " вісімок " (як при плаванні полегшеним способом на спині).

При навчанні дитини плаванню необхідно стежити за тим , щоб він суворо погоджував дихання з гребками , оскільки діти , як правило , настільки зосереджені на рухах рук і ніг , що забувають про правильне дихання , затримують його і в результаті швидко втомлюються.

Гребкові рухи руками найбільш важливі для пересування. Долоні , немов лопаті весел , відгрібають воду назад, допомагаючи тілу просуватися вперед. Проконтролюйте , щоб під час гребків дитина не розчепірювати пальці , кисті рук тримав плоско.

Якщо ви навчаєте плавати свого сина чи дочку під час відпустки , то, природно , за такий короткий термін не встигнете досить добре відпрацювати техніку плавання . Нічого страшного. Важливо те , що ви навчили дитину триматися на воді , подарували йому відчуття радості від того , що він сам пливе , сформували почуття впевненості . А заняття можна продовжити влітку наступного року або , якщо є можливість , взимку в басейні. Немає необхідності домагатися , щоб дитина обов'язково освоїв плавання і на грудях і на спині. Він може удосконалювати навички тим способом , який краще вдається.

Все залежить від індивідуальних якостей дитини . Наприклад , діти , легко виконують симетричні рухи ногами ( як жаба ) , легко навчаються брасу на спині. Зазвичай така дитина без праці робить на березі присідання , не відриваючи п'ять від землі , з розгорнутими до відмови в сторони носками ніг . Помічено , що дівчатка частіше за все спочатку опановують кролем на спині.

Завдання батьків - познайомити сина чи дочку з різними способами плавання і допомогти вибрати найбільш вподобаний.

Дуже корисно побувати разом з дитиною на змаганнях з плавання . Нехай він понаблюдает , як плавають спортсмени різними способами під час розминки і запливу . По-перше , відвідування змагань зміцнить бажання швидше опанувати навичками плавання , а по-друге , демонстрація правильного виконання рухів допоможе починаючому плавцеві освоїти їх під час занять.

Комментариев нет:

Отправить комментарий