среда, 6 ноября 2013 г.

Захворювання дихальної системи

Найбільш часто і у дошкільників , і у дітей постарше відзначаються бронхіт і бронхіальна астма.

При хронічному бронхіті запальний процес може поширитися на всі верстви стінок бронхів. Знижується місцевий імунітет бронхів , що полегшує проникнення інфекції.

Хронічний запальний процес у бронхах приводить до потовщення стінки , звуження або розширення просвіту в бронхах , де накопичується гнійне мокротиння . При спазмі або накопиченні мокротиння в бронхах утруднюється вентиляція легенів , що згодом загрожує такими ускладненнями , як емфізема легенів , ателектаз - запалення з подальшим пневмосклерозом .

Нелікований хронічний бронхіт часто призводить до бронхіальної астми .

Бронхіальна астма - алергічне захворювання з хронічним перебігом і характерними нападами задухи. Під час нападу в результаті набряку слизової оболонки дихальних шляхів і різкого спазму дрібних і середніх бронхів , надлишкового виділення в'язкого слизу в просвіт бронхів утруднюється дихання (особливо фаза повного видиху ) .

При бронхіальній астмі виникає підвищена чутливість до різних речовин - алергенів (пилок квітів , пил , різні запахи) .

Фізична культура і елементи спорту в комплексі з закаливающими заходами і масажем підвищують як місцеву , так і загальну несприйнятливість організму до шкідливих впливів зовнішнього середовища , знижують чутливість до алергенів , оздоровлюють організм. Циклічні вправи (прискорена ходьба , біг, плавання , біг на лижах та ін ) сприяють поліпшенню роботи серцево - судинної і дихальної систем через складні рефлекторні зв'язку . Підвищується тонус дихального центру , настає саморегуляція акту дихання , фази вдиху і видиху . Знімається спазм мускулатури в бронхах , в результаті чого збільшується їх просвіт , поліпшується проходження повітря в легені. Дихальні шляхи очищаються від мокротиння .

Спеціально підібрані вправи значно покращують вентиляцію і кровопостачання легенів , сприяють якнайшвидшому очищенню дихальних шляхів від мокроти , попереджають розвиток емфіземи і пневмосклерозу . У цілому вони сприяють одужанню від важкої недуги .

Заняття краще проводити на відкритому повітрі (у сквері , в лісі). Корисно здійснювати походи у вихідні дні , бажано в хвойні ліси .
Зразковий комплекс вправ при хронічному бронхіті і бронхіальній астмі

1 . Дихальні вправи при спокійній ходьбі : на 1 крок вдих , на 2 кроки видих , потім на 2 кроки вдих , на 4 - видих. Слідкувати за повнотою видиху.

2 . Біг підтюпцем (протягом 3-5 хв.) ; Стежити за диханням - на 3 кроки вдих , на 4 кроки видих.

3 . І. п. - стоячи , ноги ширше плечей , руки опущені. Підняти руки через сторони вгору , підводячись на носках - вдих , вільно нахилитися вперед , впустивши руки - видих.

 4 . І. п. - сидячи на лавці , ноги витягнуті вперед , руки зігнуті в ліктях. Відхилитися назад - вдих , потім повільно нахилитися вперед до повного видиху , руками дістати шкарпетки ( рис.1 ) .


 5 . І. п. - стоячи , ноги ширше плечей , руки на поясі. Виконувати нахили вправо і вліво , піднімаючи одну руку вгору і відводячи її вбік нахилу ( рис. 2 ) .

6 . І. п. - основна стійка . Витягнути руки перед собою , потягнутися на носках - вдих , сісти навпочіпки - тривалий видих , супроводжуваний звуками шшшшаааа , жжжжаааа , шшшшуууу , жжжжуууу .

 7 . І. п. - стоячи , ноги ширше плечей , в піднятих руках медіцінбола . Нахилитися вперед , опустити медіцінбола на підлогу і з силою прокатати його назад , видихнувши зі звуком уууухххх ( рис. 3 ) .

 8 . І. п. - сидячи на стільці , ноги витягнуті вперед , руки опущені вниз. Підняти ноги , підтягнути зігнуті коліна до грудей , спину зігнути , голову опустити - видих. Повернутися в і . п. - вдих (рис. 4 ) .

9 . Вправа , що виконується з партнером. І. п. - лежачи на животі , ногами зачепитися за низьку поперечину , кистями випрямлених рук упертися в підлогу. Зробити глибокий вдих , потім тривалий видих . Під час видиху партнер поколачивает ребром долоні по реберної частини грудної клітки і спині.

10 . І. п. - лежачи , руками упершись в підлогу. З цього положення з енергійним видихом перейти в упор присівши .

11 . І. п. - те саме. Партнер бере за гомілки , ходьба на руках - "крокодил" . Почати з 5-7 кроків і довести до 25-35 м.

12 . І. п. - основна стійка . Підняти руки ривком вгору , одночасно відставивши ліву ногу назад на витягнутий носок , - вдих. Повернутися в і . п. - видих. Те ж правою ногою.

13. Спокійна ходьба. Дихальні вправи .

14. І. п. - стоячи , ноги ширше плечей , руки вздовж тулуба . Розвести руки в сторони - вдих , ривком обійняти себе з енергійним видихом .

Після виконання вправ необхідно вологе обтирання тіла з наступним розтиранням сухим рушником. Температуру води , починаючи з 26-27 ° , поступово знижувати на 1 ° протягом тижня . Згодом довести до температури водопровідної води.

Інтенсивність вправ , кількість повторень треба вимірювати з станом і самопочуттям займаються. Почавши з 2-3 повторень , через 2-3 місяці виконувати кожну вправу по 10-12 разів і більше.

Спочатку заняття проводяться 3 рази на тиждень; поступово (протягом 3-4 місяців) їх треба довести до 4-6 разів на тиждень.

 Крім того , деякі вправи слід по черзі включати в ранкову гігієнічну гімнастику.

Комментариев нет:

Отправить комментарий