среда, 6 ноября 2013 г.

Ходьба на лижах

Одним з найбільш доступних дошкільнятам видів оздоровчої фізкультури вважається ходьба на лижах.

Елементарні навички пересування на лижах батьки , які вміють кататися , можуть прищепити дітям самостійно , без допомоги тренерів. Для початку навчіть дитину попеременному двухшажному ходу. Виберіть рівну ділянку лижні і приступайте до занять. Лижні палиці поки не потрібні - нехай дитина потренується в ковзанні спочатку на одній , потім на іншій лижі без них. Навчання піде успішніше і швидше , якщо маленький лижник відразу освоїть правильну стійку : тулуб нахилений вперед , коліна трохи зігнуті. При відштовхуванні потрібно відразу перенести вагу тіла на одну ногу , а ногу , робить поштовх , випрямити в коліні і потім розслабити .

Якщо дитина вміє ковзати на лижах , по черзі відштовхуючись лівою і правою ногою , покажіть йому , як поводитися з палицями. При русі петля лижної палиці повинна бути надіта на руку. Відразу після поштовху потрібно захопити палицю всіма пальцями , щоб вона не волочилася по снігу . При попеременном двухшажного ході на кожен ковзний крок припадає по одному поштовху палицею , який робить крок ширше і збільшує швидкість ковзання. Відштовхування ногою виконується відразу після закінчення поштовху палицею.

Якщо ви регулярно встаєте на лижі , то всі рухи у вас відпрацьовані до автоматизму і ви ковзати по лижні , не замислюючись , який елемент руху виконуєте в той чи інший момент. Але щоб дитина швидше зрозумів ваші пояснення , йому треба обов'язково показати кожен рух в повільному темпі і чіткої послідовності кілька разів.

Після декількох занять ви помітите , що дитина стала набагато впевненіше йти поперемінним ходом , добре тримає рівновагу , вже в стані зробити з вами невелику лижну прогулянку.

Але вирушати з починаючим на лижну прогулянку не можна , поки він не освоїв найпростіші повороти на лижах , підйоми і спуски. Поворот переступанням можна використовувати на рівному місці або на дуже пологому схилі . Виконувати його дуже просто. Щоб повернутися направо , потрібно підняти носок правої лижі і відвести його вправо , не відриваючи п'яту лижі від снігу. Опустивши лижу на сніг, виконати те ж саме лівою лижею . Таким способом можна здійснити поворот кругом. Якщо напрямок треба змінити на пологому схилі , то поворот виконують з опорою на палиці .

На лижні , яку ви виберете для прогулянки , можуть виявитися місця , де починаючому лижникові пройти важко , - це досить круті спуски і підйоми . Піднятися вгору по схилу можна двома способами: "ялинкою " і " драбинкою " . Коли ви будете вчити дитину підніматися "ялинкою " , зверніть увагу на те , як він ставить лижі: більший упор треба робити на внутрішні ребра. Слідкуйте за тим , щоб п'яти лиж НЕ перехрещувалися . При підйомі " драбинкою " увага звертається на стійкість " сходинок" . Якщо дитина поставить верхню лижу під нахилом , а не перпендикулярно до схилу , то він скотиться вниз. Наступний крок вгору можна зробити тільки тоді , коли опора нижньої ноги цілком надійна . Палиці також виконують функції опори , тому при кожному кроці треба перевіряти , чи добре встромлено в сніг палиця , на яку належить спертися.

Поки дитина не освоїла техніку спусків ковзанням , він може спускатися з досить крутих схилів " драбинкою " . На твердому насті, щоб створити стійку опору , "сходинку " роблять ударом зовнішнього ребра лижі об схил .

Оскільки попеременний хід хороший на рівнині і дуже пологих підйомах , а , наприклад , на пологому схилі незручний , то слід навчити дитину та іншим способам ковзання на лижах. Перед вами добре накатана лижня плавно йде під ухил . Тут найкраще застосовувати одночасні ходи. Для цього треба одночасно винести вперед обидві палиці і поставити їх близько шкарпеток черевик.

Різко нахилитися вперед , зігнути ноги в колінах і , ковзаючи однією ногою вперед , сильно натискаючи на палиці , відштовхнутися (наприкінці поштовху руки випрямляються ) , потім приставити іншу ногу. Простежте за тим , щоб дитина не затримував руки у стегон , виконуючи відштовхування палицями , виносив їх назад до відмови . Якщо він ставить палиці занадто широко , зверніть його увагу на цю помилку . Як правило , новачки , нахиляючи тулуб вперед під час руху , опускають голову і дивляться собі під ноги. Це теж помилка . Голову треба тримати так , щоб бачити перед собою лижню .

На ділянці лижні, який ще більше йде під ухил , при хорошому ковзанні можна використовувати бесшажний хід. При цьому досить лише енергійно відштовхуватися обома палицями і ковзати по інерції . Вага тіла більше переноситься на передню частину стоп.

Одночасним двухшажним ходом користуються на добре укоченій рівною лижні й на пологих довгих схилах при поганому ковзанні . У цьому випадку на два ковзних кроку робиться один поштовх палицями. Під час ковзання після поштовху одну ногу трохи висунути вперед для стійкості.

З кожним заняттям все сміливіше котиться на лижах ваш вихованець , все більшу швидкість розвиває . Але ж треба вміти і зменшувати швидкість і зупинятися . Саме час розучити гальмування і зупинку " плугом " . Щоб " плуг " вийшов, треба першим ділом розгорнути п'яти лиж , рівномірно завантажуючи їх по всій довжині , звести коліна разом . У цьому положенні лижі стають на внутрішні ребра і швидкість зменшується. Якщо коліна злегка розвести , то швидкість збільшиться , оскільки лижі починають ковзати , стикаючись зі снігом більшою площею . Так при спуску , зводячи і розводячи коліна , можна регулювати швидкість.

Одним з найулюбленіших дитячих розваг взимку є катання з гірок. Напевно і ваша дитина пробував з'їжджати з гір на санях. Тепер же ви можете навчити його робити це на лижах. Починати узвіз треба з такого положення : сісти нижче, висунути одну ногу на полступні вперед. Якщо під час спуску присісти зовсім низько і нахилитися вперед , швидкість збільшиться ; якщо прийняти більш високу стійку - зменшиться. Руки розслаблені і опущені вниз. Перед підніжжям треба поступово випрямитися і нахилитися вперед.

Потренуватися в спусках можна спочатку з невеликих гірок , а освоїти правильну стійку допоможуть ворота , зроблені з двох перехрещених гілок і встановлені на середині схилу. Щоб проїхати крізь них , потрібно обов'язково низько присісти. Діти із задоволенням виконують цю вправу , особливо в компанії .

Під час лижних прогулянок дитина повинна бути одягнений досить тепло , але так , щоб одяг не заважала рухів . Привчайте його дихати через ніс , рівномірно. Якщо під час ходьби на лижах не стежити за диханням , то це призведе до швидкої стомлюваності , а нахапавшись ротом холодного повітря , дитина може застудитися.

Комментариев нет:

Отправить комментарий