вторник, 5 ноября 2013 г.

Фізкультура з перших днів

Перший рік життя - найвідповідальніший етап розвитку дитини , особливо народженого ослабленим , фізіологічно незрілою . Причиною тому можуть бути передчасні пологи , перенесене матір'ю під час вагітності захворювання , гіпокінезія матері та інші фактори, що вплинули на внутрішньоутробний розвиток дитини. При цьому не слід впадати у відчай - на першому році життя організм дитини пластичний, володіє великими потенційними можливостями до відновлення пошкоджених або затриманих у своєму розвитку функцій . Важливо не упустити цей час , допомогти малюкові пристосуватися до нових умов життя ( поза організмом матері) , впоратися з порушеннями здоров'я і наздогнати в своєму розвитку нормальних здорових дітей.

У першу чергу необхідно виконувати всі рекомендації лікаря у зв'язку з індивідуальними особливостями організму вашої дитини і бути на консультації в дитячу поліклініку строго в призначені терміни .

За перший рік життя дитина встигає опанувати найрізноманітнішими руховими навичками . Будь-яка мати , виростила сина чи дочку , може підтвердити , що кожен тиждень , а іноді і день приносять сюрпризи : малюк тримає голівку , намагається сісти , повзти. Для того щоб правильно і вміло керувати фізичним розвитком дитини , ви повинні точно знати, якими руховими навичками і в які терміни повинен опанувати нормально розвивається малюк. І якщо виявите відхилення , негайно бийте на сполох , не чекаючи , поки це помітить лікар. Табл. 1 , розташована нижче , допоможе вам контролювати фізичний і психічний розвиток немовляти на першому році життя.

Таблиця 1 . Психомоторне розвиток дітей першого року життя


Примітка . Знак + означає час появи умінь .

У перші місяці життя у ослаблених дітей спостерігається , як правило , знижений м'язовий тонус , загальна млявість , малорухливість . Вроджені рефлекси слабо виражені. У інших, навпаки , у двох - тримісячному віці починають переважати процеси збудження : порушується сон , м'язовий тонус підвищений. У цей період ослабленим дітям загрожує захворювання на рахіт.

Незважаючи на те що в останні роки важкі форми рахіту досить рідкісні , легкі форми його прояви все ще досить поширені , і боротися з наслідками цієї хвороби набагато важче , ніж запобігти її . Розвитку рахіту може сприяти штучне вигодовування , якщо воно здійснюється неправильно , тобто харчування не містить у потрібній кількості всіх компонентів , необхідних для нормального росту дитини. Порушення обміну речовин , а значить , і нахил до рахіту тягне нераціональний прикорм з переважним вмістом вуглеводів і недостатньою кількістю білків і вітамінів А, С , D , групи В.

Давно помічена залежність росту дитини від наявності в його організмі вітаміну D , а для утворення останнього необхідні сонце і свіже повітря. Тому недостатнє перебування дитини на свіжому повітрі , тривале знаходження в погано провітрюваних і слабо освітлених приміщеннях сприяють розвитку рахіту.

Дефіцит рухової активності також посилює захворювання на рахіт.

Щоб цього не сталося , щоб ваша дитина , нехай спочатку слабенький і хворобливий , зміцнів і ріс здоровим покличте на допомогу гімнастику , масаж і загартовування .

Перш за все, з появою малюка в будинку не " герметизують " приміщення - не поспішайте заклеювати вікна і захлопувати кватирки. Дитині необхідний свіже повітря. Тому кімната , в якій він знаходиться , повинна регулярно провітрюватися - чим частіше , тим краще. Якщо ви хочете влаштувати протяг , щоб як слід провітрити , винесіть на цей час дитину в іншу кімнату.

Не варто також занадто кутати новонародженого. Практика показує , що перегріті , спітнілі діти застуджуються набагато частіше , ніж їх однолітки , на яких немає зайвого одягу . Тепловіддача тіла дитини залежить від багатьох факторів: температури , вологості і швидкості руху навколишнього повітря і вологості тіла - на випаровування одного грама рідини витрачається 539 калорій. Таким чином , спітнілий дитина при рівних умовах буде втрачати в 5 разів більше тепла , ніж дитина з сухим тільцем . Виходить , що та ймовірність переохолодження більше у перегрітих дітей.

Крім того , перегрівання послаблює ще зміцнілі захисні сили дитячого організму.

Найбільш сприятливою для кімнати , де дитина спить і не спить , є температура 22-23 ° (для дітей до 3 років) , 21-22 ° - для тих , хто постарше ( 3-4 роки ) і 20-21 ° - для 5 - 7 -річних. Одяг при цьому повинна бути двошаровою . Для того щоб організм дитини швидше і краще пристосувався до зовнішнього середовища - перепадів спеки та холоду , атмосферного тиску та ін , загартовуйте його з дитинства .. Починати потрібно з повітряних ванн. Їх можна застосовувати вже з півторамісячного віку . Температура повітря під час прийому повітряних ванн повинна бути не нижче 24-25 ° , а тривалість процедури - 2-3 хвилини. Дитини, що лежить під час повітряної ванни на столі , застеленому чистою пелюшкою , корисно перевертати із спини на живіт і назад. З часом можна довше і частіше залишати малюка роздягненим - до 4 разів на день по 10-15 хвилин. Слідкуйте , щоб дитина не замерз , при перших ознаках переохолодження ( гикавка , озноб ) припиняйте процедуру. Загорніть його в теплу пелюшку і злегка розітріть тільце .

Якщо дитина народилася влітку , намагайтеся якомога більше часу проводити з ним на повітрі. Але пам'ятайте , що сонячні ванни дітям на першому році життя протипоказані. Виберіть місце , захищене від вітру і прямих сонячних променів , і малюк буде відчувати себе відмінно , приймаючи цю световоздушную ванну.

Поряд з прогулянками дуже корисний сон на свіжому повітрі (у будь-який час року). Треба тільки правильно одягнути дитину , щоб він не був ні перегрітий , ні охолоджений. Перевірити це легко : поторкайте його ніс. Якщо він теплий , то все в порядку , а якщо холодний або гарячий , поверніться додому і переодягніть малюка.

Перші прогулянки з немовлям , народженим в холодну пору року , не повинні бути тривалими (не більше 15 хвилин) , але поступово їх тривалість можна збільшити до 1,5-2 годин. При гарній погоді потрібно гуляти 2-3 рази на день. У сильний мороз з ослабленим дитиною краще не виходити на вулицю - загартовування може обернутися простудним захворюванням. Якщо температура повітря нижче 10 ° морозу , нехай " гуляє " в кімнаті : залиште його в колясці досить тепло замотаного при відкритому вікні.

Комментариев нет:

Отправить комментарий