среда, 6 ноября 2013 г.

Перші кроки і пізнання навколишнього світу

На другому році життя дитина починає освоювати складні рухи : ходьбу , лазіння , подолання перешкод , різні ігри з м'ячем , іграшками. У цей час необхідно стимулювати його інтерес до нового , допомогти йому розвинути і зміцнити м'язи рук , ніг , спини і живота , укріпити вестибулярний апарат .

Постарайтеся забезпечити синові або дочці умови для активних занять фізичними вправами. Пам'ятайте про те , що дітям дошкільного віку не можна нав'язувати виконання вправ , примушувати їх робити те , що їм не хочеться : з цього нічого доброго не вийде. Заняття повинні будуватися у формі гри , зацікавила дитини.

Подібні ігри можна проводити з дітьми в спеціально обладнаному в квартирі спортивному куточку. У продажу є різні спортивні снаряди і тренажери , які діти молодшого віку з успіхом використовують , задовольняючи природне бажання порухатися. У літературі з оздоровчої фізкультури містяться описи цих тренажерів (як власного виготовлення , так і наявних у продажу) , пропонуються комплекси вправ. Рекомендуємо скористатися книгою В. С. Скрипальова " Наш сімейний стадіон" (М.: Фізкультура і спорт , 1986). Автором розроблений спеціальний універсальний комплекс , який легко розмістити навіть в невеликій квартирі . Величезною перевагою цього спорткомплексу є те , що на ньому може займатися як однорічний малюк , так і його батько. Конструкція спорткомплексу дозволяє вправлятися на снарядах відразу декільком хлопцям .

У спільних заняттях батьків і дітей укладений великий виховний сенс . Маленькі діти люблять наслідувати , прагнуть позмагатися з мамою , татом , братом чи сестрою. Такі заняття приносять радість спілкування , створюють хороший контакт між батьками та дітьми , одночасно сприяючи зміцненню здоров'я , розвитку сили, спритності , гнучкості , естетики рухів у дітей. Як показує досвід , хлопці з великим задоволенням проводять час на снарядах спорткомплексу , тому що вони підібрані відповідно до потреб дітей у певних рухах : лазіння , вісах , обертанні , катанні і т. д. Тут є і ліана - гойдалки, і гірка для катання , і похила драбинка , і батут , і кільця .

Поряд із заняттями фізичними вправами необхідно як і раніше приділяти увагу загартовуванню дитини , а якщо ви не робили цього раніше , то почати його .

Літо - найбільш сприятлива пора для початку загартовування. Воно дає можливість робити це за допомогою сонця , повітря і води. Повітряні ванни ( а починати треба саме з них ) рекомендується приймати в русі: під час ранкової зарядки , бігу , ходьби або вправ. Температура повітря для першого заняття повинна бути не нижче 18 °. Час процедури - 7-10 хвилин. Після цього дитина повинна прийняти теплий душ або можна облити його теплою водою і енергійно розтерти . Щодня час прийому повітряних ванн слід збільшувати на 2-5 хвилин , довівши тривалість процедури до півгодини.

У вітряну і вологу погоду необхідно зменшити тривалість процедури , так як холодний і вологе повітря сприяє більшій тепловіддачі , ніж сухий .
Велика цілюща сила сонячних променів. Їх дія стимулює життєдіяльність клітин , підвищує обмін речовин , сприяє виробленню в організмі вітаміну D , зміцнює нервову систему. Приймати сонячні ванни потрібно в ранкові години , через годину- півтори після сніданку. Починати процедуру з 5-10 хвилин , поступово доводячи час перебування на сонці до 2 годин. Тривалість загартовування сонцем можна збільшити , якщо приймати ванни не лежачи , а під час ходьби або спортивних ігор.

Однак не забувайте про те , що сонце може бути не тільки другом , але і ворогом , якщо користуватися його променями нерозумно , а також за наявності ряду захворювань. Починати проводити з дитиною сонячні ванни слід після звернення за порадою до лікаря .

Найбільший оздоровчий ефект дає вплив на організм сонячних і повітряних ванн у поєднанні з водними процедурами. Вода - прекрасне гартуючу засіб. Через нервовий апарат шкіри вода надає великий вплив на всю нервову систему , а через неї на організм в цілому , впливаючи на різні процеси обміну речовин в клітинах і тканинах.

Загартовування водою проводять у вигляді вологого обтирання , душа , купання у водоймі. Найбільш щадна водна процедура - обтирання . Починати її слід з температури води 26-28 °.

Рукавицею , зшите із фланелі , лляної або полотняною тканини , проводиться обтирання рук , шиї , грудей , живота , ніг у напрямку від периферії до центру протягом 6-8 хвилин. Після цієї процедури в такому ж порядку проводиться обтирання сухим рушником. Поступово (через кожні 2-3 дні) температура води знижується на 1 °.

Підготувавши організм дитини обтираннями , приступайте до сильнішого виду загартовування - обливань. Робити їх можна в тому ж порядку , обливаючи окремі частини тіла.

Головне місце у цій процедурі займає загартовування горла і ніг. Полоскання горла і обливання ніг треба починати з температури води 25-26 ° і через кожні 2-3 дні знижувати її на 1 ° , довівши до 15-16 °.

Опірність організму до простудних захворювань підвищують також гартують процедури для ніг. У два відра або тазу наливають холодну і гарячу воду. Ноги дитини спочатку поміщають в гарячу , а потім у холодну воду. Така зміна проводиться 2-3 рази. Температура гарячої води 35 ° ( з поступовим підвищенням на 1 ° до 40-42 °) , холодної - 20 ° ( з пониженням її щотижня на 1 ° і поступовим доведенням до 15 °). У гарячій воді ноги знаходяться 2-3 хвилини , в холодній - 0,5 хвилини. Після процедури необхідно ретельно розтерти стопи до почервоніння.

Хорошим закаливающим засобом є морські купання , плавання в річці або озері. Скористайтеся першою ж можливістю , щоб привчити малюка до води. Найкращою температурою води для занять влітку у відкритих водоймах вважається 24-27 ° , а повітря - близько 30 °. Після того як купання стануть для дитини звичними , можна дозволити йому поплескати і у воді прохолодніше (19-20 °) , але не більше 5-7 хвилин , при теплій безвітряної погоди .

Щоб навчити малюка безбоязно входити в море або річку , потрібно чималий педагогічний такт і терпіння. Ні в якому разі не тягніть дитини у воду насильно. Найкраще затіяти гру , викликати у нього бажання поплескати. Добрими помічниками стануть яскраві надувні іграшки , якими маніпулюють у воді як завгодно: "Давай дістанемо м'ячик " , "Принеси мені рибку " , " Покатаємося на колі " , "Злови м'яч" і т. д.

Після того як дитина увійшов у смак і освоїв прості ігри , заняття можна ускладнити: занурюватися у воду до шиї, підборіддя , носа , очей , а потім і з головою. Робити це треба також в ігровій формі ( " Подуй на кораблик " , "Давай пускати у воду бульбашки " , " Спираючись від мене у воді" . "Давай подивимося один на одного під водою" ) . Під час ігор прищеплюйте малюкові початкові навички плавання . Нехай він побарахтаться біля берега , торкаючись ногами і руками піску , в більш глибокому місці запропонуйте йому попрацювати ногами , притримуючи його за руки.

Результати цілющого впливу купань , на організм дитини виявляться дуже скоро , але за умови , що ви будете проводити заняття у воді грамотно. Адже купання самі по собі ніколи не викликають простудних захворювань.

Не можна допускати переохолодження дитини (діти мерзнуть у воді набагато швидше , ніж дорослі ) . Як тільки ви помітите перші ознаки охолодження (посиніння губ , " гусяча " шкіра , легке тремтіння ) , негайно виводите малюка з води , добре розітріть його тіло рушником , надіньте сухий одяг . Не забудьте насухо витерти волосся і вуха. Після цього дитина повинна виконати кілька енергійних зігріваючих рухів і відпочити 10-15 хвилин в захищеному від вітру або занадто спекотного сонця місці .

Наступне дуже важливе правило - поступовість збільшення часу перебування у воді. Тривалість перших купань - 5-8 хвилин по одному разу на день. Найкраще приходити на берег водойми в 10-11 годин , а до першої години дня повертатися додому. Через кілька днів ( особливо якщо стоїть спекотна погода) можна збільшити тривалість перебування дитини у воді до 10-15 хвилин і проводити купання два рази на день. У другій половині дня найбільш сприятливий час для занять у воді з 16 до 18 годин.

Перш ніж дозволити дитині зануритися , почекайте, поки з тіла зникне піт. Шкіра перед купанням повинна бути теплою .

Слабким дітям не можна купатися натщесерце і раніше ніж через годину після сніданку або через 2 години після обіду. Не дозволяйте дитині купатися , якщо він погано себе почуває і якщо у нього нежить чи кашель .

З настанням осінніх днів , а потім і зимових великий гартує дітям дошкільного віку дадуть вправи , ігри і біг на повітрі ( доведені поступово до 30-40 хвилин). Заняття на свіжому холодному повітрі є відмінною профілактикою простудних захворювань. У табл. 3 перераховані вправи , якими треба займатися з дітьми на вулиці , у дворі , у парку. Деякі з них можна використовувати не тільки взимку , але і в будь-який час року (наприклад , футбол , вправи з обручем , м'ячем ) . Зрозуміло, це далеко не повний перелік можливих варіантів рухів. Батьки можуть самі придумувати різні ігри , згадати ті , в які вони грали в дитинстві. Головне - спонукати дітей до фізичної активності .

Як і колись треба стежити за тим , щоб дитина була правильно одягнений. Принцип той же: не надто тепло і не дуже легко. Це відноситься не тільки до одягу , в якій діти виходять на вулицю. У квартирі не завжди однакова температура , тому одягати дитину треба відповідно до її мікрокліматом.

Дихати прохолодним повітрям дуже корисно - це сприяє загартовуванню , тонізує нервову систему , активізує обмін речовин , в цілому дає хороший оздоровчий ефект . Тому сон дитини в прохолодній кімнаті при відкритій кватирці , на балконі , веранді , в сквері повинен стати невід'ємною частиною його гігієнічного режиму.

Під час сну дитині забезпечується стан теплового комфорту шляхом підбору одягу відповідно з температурою навколишнього повітря.


Дітей до 3 років виводять гуляти взимку в безвітряну погоду при температурі повітря на вулиці -15 °. Малюкам від 4 до 7 років можна дозволяти прогулянки при -18-20 °. Правда , час прогулянки краще скоротити .

Влітку все життя дитини повинна бути по можливості перенесена на відкрите повітря . Одяг з потеплінням на вулиці поступово полегшується (у жаркий час корисно роздягати дітей до трусиків ) .

Хорошим засобом загартовування , зміцнення та формування зводу стопи в літній час є ходіння босоніж по траві, піску , скошеного лугу. Привчати малюка до цього треба в спекотні , сонячні дні , поступово збільшуючи час ходіння босоніж з 2-3 до 10-12 хвилин.

Зміцнілі діти можуть ходити босоніж при +20 °.

Різні заняття фізичними вправами також Повинні проводитися на вулиці.

У холодну пору року одяг дітей при проведенні занять на вулиці повинна відповідати температурі повітря .

З сильно ослабленими дітьми, що страждають хронічними захворюваннями , доцільно приступати до занять фізкультурою на відкритому повітрі в літній час.


Радимо всім батькам привчати своїх синів і дочок з самого раннього віку ходити на лижах. Повірте - з роками ця звичка обернеться для них міцним здоров'ям .

Нерідко батьки запитують , з якого віку можна ставити дитину на лижі. Як правило , з 3-4 років . Але можна і раніше . Я , наприклад , привчив своїх дітей ходити на лижах вже в 2- річному віці.

Треба сказати , що зробити з малюка " лижника " справа непроста. Тут потрібно і терпіння , і наполегливість , і чималий працю. Особливо нелегкі будуть для нього перші кроки. Далеко не у кожного малюка з'являється бажання стати на лижі. Тому , якщо його немає , не змушуйте дитину . Найкраще починати навчання з гри. Запропонуйте малюкові: "Давай пограємо в лижника ! " І спочатку надіньте лижу на одну ніжку : так йому легше буде звикнути до нової " іграшці " .

Ефект виходить набагато більший , якщо навчання проходить в компанії. Частина хлопців при цьому буде з лижами , а інша - без них . І особливо важливо в даній ситуації , щоб хтось з малюків вже вмів ходити на лижах : його приклад обов'язково заразить інших .

І так день у день , спочатку на одній лижі , потім на двох малюк привчається ковзати по снігу . І день від дня це заняття подобається йому все більше і більше.

Крім відмінної фізичної навантаження , яку отримає дитина на лижні , прогулянка по зимовому , неповторно красивого лісі зробить на нього величезне естетичне вплив. А це також має важливе значення у вихованні юного людини.

Часто батьки скаржаться на поганий апетит дітей. Так от , дорогі мами і тата , якщо хочете , щоб дитина ваша добре їв , привчіть його ходити на лижах. Ніщо так не збуджує апетиту , як лижна прогулянка .

Дуже добре , якщо разом з дитиною ви самі станете на лижі. У вихідні дні - всією родиною в ліс на прогулянку! Такі походи крім здоров'я дають дуже багато що і дітям і батькам. І перш за все породжують між ними дружбу , духовну близькість.

Ну і що ж ще крім загартовування і гарного апетиту дають лижі для здоров'я? Регулярна ходьба на них підвищує в півтора рази життєву місткість легенів , зміцнює м'язи рук і ніг , покращує кровообіг , позбавляє від ожиріння ( а цим нерідко страждають зараз діти ) , попереджає алергічні захворювання , порушення опорно - рухового апарату . Якщо ваша дитина (і ви разом з ним ) ходить на лижах 2-3 рази на тиждень , це неабиякою мірою компенсує недолік його рухової активності .

Не можна забувати і про те , що лижі сприяють також виробленню хорошої координації рухів , орієнтації в просторі , розвивають у дітей сміливість , витривалість , вольові якості.

На початку занять бажано вибирати тиху погоду з температурою повітря не нижче 2-8 ° морозу.

Комментариев нет:

Отправить комментарий